Myyntipalvelu 010 3202 110 (arkisin 9-17)   |    Suomeksi   |    På svenska   |    In English
Printworks.fi / Aineistot

OHJEET AINEISTOJEN VALMISTAMISEEN

Kun painoaineisto valmistetaan tiettyjen pelisääntöjen mukaan, lopputuloksena on laadukas painotuote ja värit toistuvat tarkoitetulla tavalla.

Tilauksen tiedot 

Mainitse tilauksen yhteydessä mahdollinen tarjousnumero, tilaajan nimi, tuote ja kappalemäärä, painomateriaali, aineiston valmistajan yhteystiedot sekä haluttu toimitusaika ja -osoite.

 

Aineiston koko

Tee aineisto mieluiten 1:1-koossa. Mikäli tämä ei esim. suurikokoisissa töissä ole mahdollista, tulee skaalauksen olla 1:2 / 1:4 / 1:8 jne. Muodosta monisivuiset aineistot sivuittain (ei aukeamittain) sivujärjestyksessä ja kaikki sivut samassa PDF-tiedostossa.

Tiedostomuodot

Toimitettavan aineiston tulee olla PDF-muodossa (PDF/X-1a).
Suosittelemme tekemään PDF:n käyttämällä KMG Printworksin PDF-asetuksia (Job Options), jotka voit ladata sivun alareunan linkistä. Näitä asetuksia voit käyttää mm. Adobe Distillerissä ja InDesign CS:ssa. Käytettäessä InDesignia, kannattaa PDF yleensä tehdä Export-toiminnolla Distillerin sijaan.

Muiden tiedostomuotojen kuin PDF:n käyttämisestä on sovittava erikseen. Muita mahdollisia tiedostomuotoja ovat TIFF, JPEG ja EPS sekä seuraavien ohjelmien omat tiedostomuodot (PC): Adobe InDesign, Illustrator ja Photoshop CS5 (ja aiemmat) sekä CorelDraw X5. Muistathan liittää fontit ja kuvat mukaan.

Myös Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostoja pystymme käsittelemään. Tällöin fonttina on käytettävä jotakin yleistä fonttia tai liitettävä se aineiston mukaan. Huomioithan, että nämä ohjelmat käyttävät RGB-värejä (sRGB) ja että väripintaa ei leikkuuvarojen puuttuessa pystytä ulottamaan aivan arkin reunaan asti. Myös monet piirrosefektit toistuvat väärin painettaessa.

Muiden kuin PDF-tiedostojen painokuntoon valmistamisesta sekä mahdollisesta aineistojen korjailusta veloitamme 65e/h + alv.

Kaikkien aineistojen tulee olla PC-yhteensopivia. Tiedostot eivät saa olla salasanasuojattuja.

Värit 

Värit tulee määritellä CMYK- tai RGB-muotoon. RGB-värejä käytettäessä on muistettava, että aivan kaikki RGB-sävyt eivät toistu oikein, sillä painomenetelmän väriavaruus on RGB-väriavaruutta pienempi.

Erityisesti mustavalkokuvissa ja laajoissa mustissa pinnoissa kannattaa käyttää RGB-värejä mahdollisimman neutraalin lopputuloksen saavuttamiseksi.

Suosittelemme käyttämään ICC-profiileina CMYK-väreissä ISO Coated v2 (basICColor) -profiilia ja RGB-väreissä Adobe RGB -profiilia. Nämä profiilit voit tarvittaessa ladata tämän sivun alareunassa olevista linkeistä. ICC-profiilit tulee mieluiten aina sisällyttää aineistoon (embed), muussa tapauksessa ilmoitathan käyttämäsi profiilit.

Aineisto voi erikseen sovittaessa sisältää PMS-värejä, joiden tulee olla Pantone solid coated -paletista (esim. 186 C). Painotyö tehdään kuitenkin CMYK-väreillä ja siksi aivan tarkkoja PMS-sävyjä ei pystytä painamaan.

Suosittelemme, että musta teksti ja ohuet mustat linjat tehdään aina pelkällä mustalla (CMYK tai RGB).

 

Kuvat

Suositeltava resoluutio arkkipainotöissä (A3 ja pienemmät) on 300 - 600 dpi ja sitä suuremmissa 100 - 150 dpi. JPEG-pakkauksessa suositellaan käytettäväksi high- tai maximum quality -asetuksia.

 

Tekstit

Tekstit kannattaa muuttaa vektoreiksi (paths, curves) mikäli tekstin määrä ei ole suuri. Jos tiedosto sisältää fontteja, tulee fontit liittää aineiston mukaan (embed fonts) ja fonttien täytyy olla PC-yhteensopivia. Open Type -fontit toimivat parhaiten.


Alle 8 pt ohutlinjaisen fontin käyttöä ei suositella. Fonteista tulee aina käyttää ns. aitoa leikkausta, sillä ohjelmien omien lihavointi- tai kursivointitoimintojen käyttö aiheuttaa usein ongelmia painettaessa. Bittikarttamuotoista tekstiä ei tulisi käyttää.

Viivat ja grafiikka

Viivat ja grafiikka kannattaa jättää vektorimuotoon, varsinkin ohuet. Alle 0,25 pt vahvuisien viivojen käyttöä ei suositella. Ohjelmistojen efektit, layerit ja monimutkaiset PS- tai tiilitäytteet tulee muuttaa bittikartaksi, sillä ne aiheuttavat usein virheitä painovaiheessa.

Leikkuuvara (=bleed)

Leikkuuvara varmistaa painojäljen ulottumisen arkin reunaan asti kun arkki leikataan viimeistelyn yhteydessä. Jätä aineistoon 3 mm:n leikkuuvarat (bleedit) joka reunalle jälkikäsittelyä varten. Suuremmissa kuin A3-kokoisissa töissä leikkuuvaran olisi hyvä olla vähintään 5 mm. Taustavärin tai -kuvan tulee siis jatkua tämän verran yli tuotteen loppukoon. Tekstin, logojen jne. sijoittamista aivan arkin reunaan tulisi välttää parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Samoin alle 2 mm:n vahvuisia kehyksiä tai raitoja aivan arkin reunoissa ei tulisi käyttää.

Yksityiskohtaisemman ohjeen löydät suunnitteluohjeista alta.

Painotekniset merkit

Tee aineistoon leikkuu- ja taittomerkit, mikäli mahdollista. Merkkejä ei saa sijoittaa kiinni leikkuulinjaan, vaan suositeltava kohta on leikkuuvaran ulkoreuna eli 3 - 5 mm leikkuulinjasta. Muita merkkejä kuten kohdistusmerkkejä, aineiston reunamerkkejä tai kalibrointipalkkeja ei tarvita.

Muuttuva tieto (vaihtuva data, VDP)

Mikäli työhösi liittyy muuttuvaa tietoa, toimita nämä Excel-, teksti-, tai CSV-tiedostona tiedot sarakkeittain syötettynä (esim. nimi, osoite jne.), kukin tietue omalla rivillään.

Kuvavuodat display-tuotteisiin

Kuvavuotien aineisto-ohjeet voit ladata sivun alareunassa olevista linkeistä.

Vedos

Näköis-, sopimus- tai PDF-vedos painotuotteesta toimitetaan vain erikseen sovittaessa. Huomioithan, että vedoksen valmistamiseen ja toimittamiseen tarvitaan 2 - 3 työpäivää.

Mikäli olet epävarma aineistostasi tai tarvitset lisätietoa, ota yhteyttä!

 

PROFIILIT

ICC-profiili ISO Coated v2 (basICColor)
ICC-profiili Adobe RGB 1998
Adobe PDF Job Options
Profiilit ja Job Options ZIP-pakettina

 

SUUNNITTELUOHJEET

Leikkuuvaraohje
Beach Flag -lippu (hainevämalli)
Flag Wing -lippu (pisaramalli)
Roll Up Budget (85x200cm) vuotaohje
Roll Up Basic (85x200cm) vuotaohje
Roll Up Basic (85x200cm) design guide
Roll Up Expolinc Classic (85x215cm) vuotaohje
Roll Up Expolinc Classic (85x215cm) design guide
Roll Up Expolinc Classic (145x215cm) vuotaohje
Pop Up Expolinc -messuseinän vuotaohje (3x3 kaareva)
Expolinc 4 Screen Classic vuotaohje
Kuvatapetti vuotaohje
Abribus-julisteiden aineisto-ohje
Case and Counter vuotaohje
Cut Contour -leikkuulinjaohje
Case and Counter vuotaohje
Soft Image 3x3 (Expolinc) -messuseinän aineisto-ohje