Case: Puuha Group ja lasten Port Arthur

Printworks oli mukana toteuttamassa Puuha Groupin kanssa lasten miniatyyri-Portsaa Turussa

Turun Annanpuisto sijaitsee historiallisessa Port Arthurin kaupunginosassa eli Portsassa. Puuha sai kunnian rakentaa Portsasta oman versionsa lapsille, kun Annanpuiston kahluuallas haluttiin peittää talvikaudeksi persoonallisella tavalla.

Projekti lähti liikkeelle maisema-arkkitehti Ria Ruokosen pöydältä, joka suunnitteli altaan kannen peitoksi miniatyyritaloja lasten leikkejä varten. Yhteistyössä miniatyyrikaupungin tilaajan Turun kaupungin ja alueen asukasyhdistyksen Portsa ry:n kanssa Puuha alkoi hioa suunnitelmaa. Mukaan projektiin otettiin myös turkulainen painotalo Printworks.

Koska kyse on vanhasta alueesta, piirustuksia talojen julkisivuista oli vaikea löytää. Tallessa olevat piirrokset olivat puolestaan niin hauraita, että apuun otettiin ammattilaiset ja nykytekniikka. Printworks loi digitaalisesti Portsan oikeista taloista värityksineen ja ikkunanpielineen versiot miniatyyritaloja varten. Suunnitelman pohjalta Puuhan rakentamien talojen seiniin painettiin julkisivut esikuviensa mukaisesti.

Osallistaminen kuuluu moneen Puuhan projektiin, niin tälläkin kertaa. Port Arthurin alueella asuvia lapsia pyydettiin mukaan, koska ihan kaikkeen eivät aikuisetkaan pysty. Lapset piirsivät asioita, joita Portsan kaduilla voi nähdä ja tehdä. Asioita, jotka kuuluvat heidän elämäänsä. Piirrokset lisättiin digitaalisesti luotuihin julkisivukuviin ja lopputulos ihastuttaa! Mielikuvitusta, iloa ja elämää täynnä oleva Pikku-Portsa houkuttelee katsomaan, tutkimaan ja etsimään katukylteistä tuttuja nimiä.

Talot on rakennettu kestämään lasten kiipeilyä, sään vaihteluita ja jopa aikuisten temppuilua. Pikku-Portsassa voi kurvailla potkupyörällä tai tasapainoilla katonharjalla. Leikkiä ja liikunnan iloa – kuten oikeankin Portsan kaduilla ja pihoilla.

Kahluualtaan peittämistä varten talot kiinnitettiin vanerialustoihin, joiden avulla minikaupunkia voidaan siirrellä. Kesäkaudella altaan ollessa varsinaisessa käytössään talot tai osa niistä on kätevä sijoittaa vaikkapa sisätiloihin keräämään katseita ja kertomaan paikallisuudesta.

”Puuhalle projekti oli uniikki ja todella mielenkiintoinen. Lopputulos teki vaikutuksen koko Puuhan henkilökuntaan ja on loistava esimerkki, mitä antoisa yhteistyö eri tahojen kanssa käytännössä tarkoittaa”,

toteaa Puuhan myyntijohtaja Christina Torro.

Miniatyyritalot ovat herättäneet paljon kiinnostusta myös muualla Suomessa. Painotekniikka mahdollistaa yksilöllisen suunnittelun kustannustehokkaasti, mutta näyttävästi. Puuhan ketterä tapa toimia ja tehdä yksilöllisiäkin tuotteita tilaajan toiveiden mukaan tekee suunnittelusta joustavaa. Historiallinen kaupunginosa, lasten liikennekaupunki, alueen nähtävyydet miniatyyriversioina, suosikkielokuvan teeman mukainen kaupunki tai täysin mielikuvituksellinen tulevaisuuden kaupunki. Mitä kaikkea Pikku-Portsa voisikaan olla!

Teksti: Puuha Group
Kuvat: Puuha Group ja Christian Nordblad

Samankaltaiset artikkelit